In onze gemeente wonen er erg veel dieren, spijtig genoeg wordt er weinig rekening gehouden met deze grote groep pluizige inwoners. Volgens een enquête gevoerd bij alle Vlaamse gemeenten scoorde Zandhoven maar 25% op diervriendelijkheid. Dit is bedroevend laag en kan absoluut anders. Er zijn erg veel dingen die we kunnen doen om dierenwelzijn in onze gemeente te verbeteren, als onze dieren blij zijn, zijn wij dat ook!
Schepen van dierenwelzijn
Een schepen van dierenwelzijn is een verantwoorde, tastbare en efficiënte wijze om voor een doordacht beleid te zorgen. In al meer dan 170 gemeenten is er een schepen van dierenwelzijn aanwezig en wij vinden dit ook een goed idee voor Zandhoven.
Dierenartskosten
De dierenarts houdt onze dieren gezond, soms kunnen de kosten echter hoog oplopen. Om alle beestjes gezond te houden is het dus belangrijk dat iedereen de rekeningen kan betalen. De gemeente kan sociaal zwakkeren steunen met een tegemoetkomingen bij noodzakelijke dierenartskosten.
Daarnaast is iedereen verplicht om zijn kat te laten steriliseren voor 2020. De reden hiervoor zijn duidelijk; een overbevolking van katten leidt tot overlast, hygiëneproblemen, ziektes en slechte omstandigheden voor de dieren zelf. Daarbovenop zijn de euthanasiecijfers in asielen dan ook nog eens erg hoog. Katten laten steriliseren is een gemakkelijke en efficiënte oplossing. Om deze ingreep gemakkelijker te maken zou de gemeente subsidies voor sterilisatie bij huiskatten kunnen aanbieden.
Hondenloopweiden
Honden zijn rustiger en blijer wanneer ze vrij kunnen rondlopen en met elkaar kunnen spelen. Er zijn in Zandhoven weinig plaatsen waar dat kan. Hondenweides en losloopzones zijn de perfecte plaatsen om honden hun gang te laten gaan zonder anderen te storen.
Kermis
De kermis is een leuke plaats voor kinderen maar niet voor dieren. Vooral Kermispony’s horen niet thuis op de kermis, een drukke plek met veel lawaai en licht waar ze de hele dag rondjes moeten lopen. Daarom zou de gemeente geen vergunning meer verlenen aan kermiskramen met pony’s.
Hulpdiensten
De gemeente bevordert de samenwerking tussen dierenambulance, dierenasiels en de hulpdiensten. Ze besteedt aandacht aan de dieren in het rampenplan en in draaiboeken van hulpdiensten. Daarin wordt de evacuatie en het in veiligheid brengen geregeld van huisdieren en van dieren in de veehouderij, in parken, maneges, kinderboerderijen en zo meer. Het kan interessant zijn om een dierenexpert bij de nooddiensten te hebben die dieren in nood kan herkennen, alsook het inschatten van gevaren en benaderen.
Biologische veehouderij
Biologische veehouderij stimuleren van de gemeente uit. De gemeente zou boeren die op een diervriendelijke manier werken kunnen ondersteunen om zo het welzijn van vee te vergroten. Daarnaast is biologische veehouderij ook gezonder voor de consument.