Programma - Klimaat & duurzaamheid
19 September 2024
Momenteel is er een gebrek aan visie wat betreft de klimaatzaak in Zandhoven. We zouden bij Groen Zandhoven willen pleiten voor een duidelijk klimaatbeleid, waarin de gemeente een voortrekkersrol neemt in duurzaamheids-initiatieven.
We moeten niet alleen bestaande burgerinitiatieven steunen, maar zelf onze voorbeeldfunctie opnemen. Ook in de bouw en renovatie van betaalbare woningen en sociale woningen moet energiezuinigheid centraal staan.
Europese doelstelling CO2-neutraliteit
Er zijn al heel wat klimaatdoelstellingen de revue gepasseerd, en heel wat mensen en organisaties vegen hun voeten hieraan. Bij Groen Zandhoven zijn we echter van mening dat andermans gelatenheid ons niet zou mogen beïnvloeden. Daarom verwijzen we graag naar de Europese klimaatdoelstellingen, die ook van toepassing zijn op het lokale bestuur van Zandhoven.
We pleiten nog altijd voor zo veel mogelijk acties en maatregelen om een koolstofneutrale gemeente te zijn tegen 2030. We moeten echter realistisch zijn en erkennen dat dit wellicht niet meer haalbaar gaat zijn tegen die termijn. Indien ons engagement geen verandering in de zaak zou kunnen brengen tegen 2030, vinden we het van essentieel belang om alles te geven om de klimaatdoelstelling gericht op 2050 te behalen.
Vanuit de opvatting dat wij vanuit de gemeente een voorbeeldfunctie genieten, willen we er alles aan doen om koolstofneutraal te zijn tegen 2045. We hoeven immers niet te wachten tot de uiterste deadline om aandacht te besteden aan het klimaat.
Terug naar een korte keten
Met het oog op duurzaamheid en klimaat, streven we naar kortere voedselketens. Vanuit de gemeente kunnen we verschillende initiatieven lanceren om landbouwer en consument dichter bij elkaar te brengen.
Eerst en vooral pleiten we bij Groen voor de terugkeer van de Buurderij. Vijf jaar lang konden we in Zandhoven genieten van kwalitatieve producten, recht van bij de boer. Toen de bezieler van het project eind 2023 stopte met de bevoorrading van dit project, betekende dit het einde van de Buurderij. Wij zijn echter van mening dat de gemeente ervoor moet zorgen dat dergelijke initiatieven niet in het water vallen wanneer één inwoner dit niet meer zelf wil of kan dragen.
Naast de heropstart van de Buurderij, pleiten we bovendien voor een wederkerende markt waar landbouwers uit de omgeving hun producten zelf kunnen aanbieden aan onze inwoners. Ook zo wordt de korte keten bevorderd, en dragen we niet alleen zorg voor het klimaat, maar ook voor de lokale economie en voor de mensen in onze omgeving.
Steun voor landbouwers
Heel wat landbouwers geraken de laatste jaren in de problemen omdat de landbouwgronden haast onbetaalbaar zijn geworden. We willen vanuit het gemeentebestuur verzekeren dat landbouwgrond toegankelijk blijft voor boeren, en niet systematisch opgekocht wordt door mensen die over meer middelen beschikken.
Landbouw en biodiversiteit hand in hand
Bij Groen Zandhoven zouden we vanuit de gemeente willen pleiten voor een samenwerking met De Landgenoten, een organisatie die zich inzet voor het behoud en de ontwikkeling van biologische landbouwgrond in Vlaanderen. Door deze samenwerking kunnen we duurzame landbouw in onze gemeente ondersteunen en lokale boeren helpen om op een ecologisch verantwoorde manier te werken.
Dit draagt niet alleen bij aan het behoud van onze groene ruimte, maar ook aan de versterking van de lokale voedselvoorziening, het stimuleren van korte ketens, en het bevorderen van biodiversiteit. Samen met De Landgenoten kunnen we Zandhoven een groenere, veerkrachtigere toekomst geven.
Natuurbegraafplaats
Er is steeds meer vraag naar natuurlijke begraafvormen en natuurbegraafplaatsen. De wet voorziet dat gemeenten naast de traditionele begraafplaatsen zones kunnen afbakenen - in een bos of een park bijvoorbeeld - waar as van overledenen kan uitgestrooid worden of waar afbreekbare urnes kunnen worden begraven. Ook in Zandhoven zouden we dat graag willen voorzien, zoals men bijvoorbeeld in Sint-Niklaas en Drongen al deed.
Naast de ecologische voordelen, biedt een natuurbegraafplaats een mooie symbolische waarde voor mensen die de dood zien als terugkeren naar de natuur, als deel van de natuurlijke cyclus van leven en dood. Het is bovendien minder kostelijk dan traditionele grafstenen en onderhoudskosten.
Duurzame evenementen
Groen Zandhoven pleit voor een klimaatvriendelijke aanpak bij alle evenementen in onze gemeente, waarbij we inzetten op afvalreductie door het gebruik van herbruikbare bekers en borden, en afvalscheidingsstations om recycling te stimuleren. Catering moet bestaan uit lokale, biologische producten, steeds met vegetarische opties. Daarnaast zouden we graag groene gemeentelijke subsidies willen toekennen aan organisatoren van evenementen die zich houden aan de opgestelde duurzaamheidscriteria. Zo maken we van elk evenement in Zandhoven een voorbeeld van duurzaamheid en milieubewustzijn.
Energie-efficiënt wonen
Groen Zandhoven zet zich in voor het maximaliseren van energie-efficiëntie in alle nieuwe bouwprojecten, renovaties, en de aanleg van sociale woningen binnen onze gemeente. Wij pleiten ervoor dat alle nieuwe gebouwen en renovaties voldoen aan de strengste normen op het gebied van energieprestatie, waaronder het verplichte gebruik van hoogwaardig isolatiemateriaal, driedubbel glas, en energiezuinige verwarmingssystemen zoals warmtepompen of zonneboilers. Voor sociale woningen streven we naar het behalen van de BEN-norm (Bijna-EnergieNeutraal), zodat ook deze woningen betaalbaar blijven voor de bewoners door lagere energiekosten.
Daarnaast willen we dat alle bouwprojecten in Zandhoven zoveel mogelijk gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en energieopslag, en dat ze worden uitgerust met slimme technologieën voor energiebeheer. Bij renovaties moedigen we het gebruik van circulaire bouwmaterialen aan, die bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk.
De gemeente kan dit beleid actief ondersteunen door het verstrekken van advies voor energiezuinige bouw- en renovatieprojecten, en door streng toe te zien op de naleving van de energieprestatie-eisen bij het verlenen van bouwvergunningen. Op deze manier bouwen we samen aan een duurzaam, energiezuinig Zandhoven dat klaar is voor de toekomst.
Tweedehandssysteem kinderkleding
Groen Zandhoven pleit voor de oprichting van een lokaal tweedehandssysteem voor kinderkleding, als onderdeel van onze inzet voor duurzaamheid en sociale cohesie. Dit systeem zal niet alleen de hoeveelheid textielafval in onze gemeente verminderen en bijdragen aan een lagere ecologische voetafdruk, maar ook gezinnen ondersteunen door hen toegang te bieden tot betaalbare en kwalitatieve kleding voor hun kinderen.
Door dit initiatief versterken we de banden binnen onze gemeenschap, stimuleren we een circulaire economie, en creëren we bewustwording over de impact van consumptie op het milieu. Daarnaast bevordert het solidariteit en betrokkenheid onder inwoners.
Momenteel wordt dit idee al toegepast bij de Chiro, maar we zouden dit initiatief graag willen uitbreiden en dit ook vanuit de scholen willen aanmoedigen. Veerkrachtige dorpen Zandhoven heeft hier in het verleden al voor gepleit. Ook wij zouden hier graag onze schouders onder zetten.
REPAIR-café
We streven naar de opstart van een REPAIR-café. Hier zouden inwoners met kleine herstellingen (aan fietsen of andere apparaten) op regelmatige tijdstippen langs kunnen gaan om hulp te krijgen kan enkele handige vrijwilligers uit onze gemeente. Dit werd al eerder besproken door het gemeentebestuur, maar werd nog niet in het leven geroepen. We zijn ervan overtuigd dat dit een haalbare, fijne meerwaarde zou kunnen bieden voor onze inwoners.