Programma - Samenleving & diversiteit
19 September 2024
Onder ons tweede beleidspunt, hebben we het niet alleen over het samenleven van mensen met verschillende achtergronden, maar ook over de sociale samenhang van al onze inwoners. Meer burgerparticipatie creëert een mooie voedingsbodem voor samenhang en helpt tegen vereenzaming in onze gemeente.
Warme ontvangst
Momenteel worden nieuwe inwoners in onze gemeente enkel verwelkomd door het schepencollege. Om de ontvangst van onze nieuwe inwoners democratischer te laten verlopen, zouden we er graag voor willen zorgen dat alle gemeenteraadsleden aanwezig mogen zijn tijdens de ontvangst. Zo vinden onze nieuwe inwoners steeds aansluiting met de lokale politiek, ongeacht hun politieke voorkeur. Er zijn immers meer partijen in onze gemeente.
Naast deze bredere ontvangst, zouden we graag een buddy-traject opstarten voor nieuwe bewoners in onze gemeente, indien zij daar vragende partij in zouden zijn. Het kan soms lastig zijn om je weg te vinden of aansluiting te vinden in een nieuwe omgeving. We zouden hier graag samen een eerste stap mogelijk maken door mensen die al vertrouwd zijn met onze gemeente in te schakelen.
Vertrouwen in onze jeugd
Veel beslissingen die momenteel door het gemeentebestuur gemaakt worden, vertrekken vanuit angst en wantrouwen in onze jeugd. Het nieuwe jeugdhuis had bijvoorbeeld op een andere plek buiten de dichte dorpskern kunnen liggen. Zo hadden onze jongeren wat meer privacy gehad en hadden ze ongestoord kunnen roepen en luisteren naar muziek, zonder constant te maken te krijgen met klachten over geluidslast. Deze beslissing werd echter genomen zonder enige inspraak van de oppositie. Hier kunnen we helaas dus niets meer aan veranderen.
Vanuit ons vertrouwen in de jongeren van Zandhoven, zouden we willen pleiten voor een plek voor de jeugd in elke deelgemeente. Wanneer we zulke hangplekken omschrijven, hoeft het niet te gaan om gigantische investeringen. Een overdekte plek met een aantal bankjes kan al volstaan om een plek te bieden waar de jongeren uit te buurt kunnen samenkomen. Dit kan bovendien een opportuniteit zijn om (jonge) creatievelingen in onze gemeente te betrekken bij het versieren van deze plaatsen.
Betrek de jongeren van elke deelgemeente bij de concrete invulling van deze plekken. Het is niet aan ons om te bepalen waar zij nood aan hebben.
Participatie van ouderen
Een dienstencentrum zou voor Zandhoven echt een meerwaarde kunnen zijn, ter ondersteuning van een volwaardige maatschappelijke participatie van ouderen. Ook bij de uitbouw hiervan kunnen ouderen actief betrokken worden. Daarnaast zou er in elke deelgemeente een buurtpunt moeten zijn waar – naast ontspanning en vrijetijdsactiviteiten – ook een plaats is voor zorg, samen met andere welzijnspartners.
Mentale gezondheid met OverKop
Onze vraag naar meer plekken voor jongeren vertrekt vanuit het idee dat het ontmoeten van leeftijdsgenoten fundamenteel is voor de ontwikkeling. Vaak vinden jongeren steun bij elkaar die ze elders niet vinden, wat hun mentale gezondheid alleen maar ten goede komt. Vanuit die visie willen we graag meer aandacht vestigen op het Overkophuis in Zandhoven.
Overkop is een organisatie die zich richt op jongeren tot de leeftijd van 25 jaar. Het is een fantastisch initiatief dat het potentieel heeft een belangrijke ontmoetingsplek te zijn. Overkop is echter momenteel onvoldoende gekend en de openingstijden zijn volgens ons niet optimaal. Vele jongeren zoeken een plek om samen te zijn, te praten en samen activiteiten te ondernemen.
Vanuit Groen Zandhoven vinden we dat er meer over gecommuniceerd moet worden, vooral dan via de sociale media die jongeren gebruiken. Ook de gemeentelijke communicatiemiddelen kunnen meer worden gebruikt om initiatieven voor jongeren te promoten.
Ook al spant de gemeente zich nu al behoorlijk in, pleiten wij voor meer middelen voor Overkop en intensievere samenwerking met Arktos die nu voor de bemanning zorgt, zodanig dat de openingstijden verruimd worden en beter afgestemd op de agenda’s van de jongeren.
Aanbod voor personen met een beperking
In het nastreven van gelijkheid, is het belangrijk om oog te hebben voor de noden van verschillende doelgroepen. Omdat iedereen recht heeft op sociale connectie en een fijn vrijetijdsaanbod, willen we graag een groter aanbod in onze gemeente voorzien voor personen met een beperking.
Eerst en vooral zouden we graag een G-sportaanbod bieden vanuit de gemeente. We pleiten bovendien voor een plek waar mensen met een beperking en hun naasten elkaar maandelijks zouden kunnen ontmoeten, bijvoorbeeld in het jeugdhuis. Erkenning en herkenning bij mensen met gelijkaardige ervaringen kan belangrijk zijn om vereenzaming tegen te gaan en om je gehoord en begrepen te voelen.
Steun voor burgerinitiatieven
Tot op heden wordt er heel wat geld geïnvesteerd in het organiseren van feesten en recepties – dit terwijl dit budget beter gebruikt zou worden voor andere lokale initiatieven, zoals het steunen acties van lokale organisaties zoals Zandhoven Natuurlijk, Veerkrachtige Dorpen en de Barmhartthuin. Door meer betrokkenheid te tonen vanuit de gemeente bij mooie initiatieven vanuit de bevolking, betrekken we op termijn meer mensen bij het dorpsgebeuren dan nu.
Daarnaast krijgt het gemeentebestuur op die manier veel meer input vanuit de bevolking om ook zélf meer initiatief te nemen en activiteiten te organiseren. We pleiten immers niet alleen voor meer steun voor burgerinitatieven, maar zouden ook graag een meer pro-actieve aanpak willen hanteren vanuit het gemeentebestuur. Momenteel wordt er nog te veel op zijn beloop gelaten, wat ook weinig motiverend is voor onze lokale bevolking. Burgerinitiatieven zijn onmisbaar, maar mogen geen excuus vormen om een lakse houding aan te meten.
Breng Grenzeloze Werelddag terug
Grenzeloze Werelddag was een zeldzaam moment waarop diversiteit in onze gemeente écht gevierd werd. Het is een toegankelijk evenement om kennis te maken met verschillende culturen, op een manier die ons allemaal verbindt: met lekker eten. We pleiten ervoor om Grenzenloze Werelddag opnieuw te organiseren.
Door de coronacrisis kon het evenement niet meer georganiseerd worden. Sindsdien werd het niet meer opnieuw opgepikt. Organisatorisch is er zeker ruimte voor verbetering. We vinden dat echter geen reden om zo’n fijn, verbindend initiatief af te schaffen. Als financiën het probleem zijn, kunnen we een kleine basisbijdrage vragen. De bevoegde schepen moet dit opnieuw in het leven roepen.
Nood aan empathie
De onbereidwilligheid van het huidige gemeentebestuur, heeft in onze ogen soms nefaste gevolgen. Eind 2021 was het een heel strenge winter, waardoor er in Brussel maar liefst 76 straatdoden vielen. Tijdens de gemeenteraad hebben we vanuit Groen gepleit om twee daklozen op te vangen in leegstaande sociale woningen. Deze vraag werd van tafel geveegd door de bevoegde schepen.
Wanneer we pleiten voor een empathisch, inclusief beleid in onze gemeente, hebben we het niet over hallucinante cijfers, maar over slechts enkele mensenlevens die wij zonder veel moeite beter zouden kunnen maken. We zijn in de mogelijkheid om een wereld van verschil te maken voor een aantal mensen. Zo dragen we ons steentje bij in een groter, menselijker geheel. We pleiten er dan ook voor om onze verantwoordelijkheid hierin te nemen en ons er niet makkelijk van af te maken vanuit angst voor het onbekende.
Skatepark & zwembad
In de zomer van 2023 lanceerde een 12-jarige inwoner uit Pulderbos een petitie om een skatepark te bouwen voor de skaters in onze gemeente. De petitie haalde maar liefst 357 handtekeningen. Omdat we veel belang hechten aan de vragen die jongeren aan het gemeentebestuur stellen, willen we hier ook effectief werk van maken. Jongeren gaan nu massaal naar het skatepark in Sint-Antonius. We zouden echter graag ook in onze directe omgeving willen zorgen dat deze jongeren hun sport kunnen beoefenen en elkaar daar kunnen vinden.
Daarnaast ondersteunen we bij Groen de bouw van een zwembad in onze gemeente. Het hoeft geen Olympische proporties te hebben, maar zou een welkome aanvulling zijn. Niet iedereen heeft immers een zwembad of een tuin. Ondertussen willen we de visvijver in Viersel deels afbakenen voor een zwemgedeelte, aangezien recent onderzoek aangeeft dat het water hiervoor geschikt is.
Regenboogzebrapad
Een regenboogzebrapad gaat discriminatie en homofobie de wereld niet uit helpen, maar kan wél een fijn signaal vanuit de gemeente zijn naar haar LGBTQ+-burgers. In het verleden werd dit voorstel al van tafel geveegd door het gemeentebestuur. We zouden echter meer willen vragen dan enkel en alleen een vlag tijdens de pride. De aanleg van een regenboogzebrapad kost weinig en draagt een mooie positieve boodschap uit.