Programma - Leeftijdsvriendelijk wonen

18 September 2024

Programma - Leeftijdsvriendelijk wonen

Betaalbare, energiezuinige woningen voor jong en oud, toegang tot groene ruimte voor iedereen, een duidelijk en veilig mobiliteitsbeleid, en meer sociale woningen. Dit zijn de kernpunten onder het eerste deel van ons programma, "Leeftijdsvriendelijk wonen".

We willen ons bij Groen Zandhoven engageren voor betaalbare, energiezuinige woningen voor jong en oud – dit in een omgeving waar het groen bewaard wordt, en een veilige omgeving gegarandeerd wordt met een duidelijke visie op mobiliteit. We vestigen bovendien extra aandacht op het gebrek aan sociale woningen in onze gemeente.


Betaalbare woningen

Het toenemend aantal appartementen wordt in de gemeente niet altijd als positief gezien. Toch hebben welvarende ondernemers de afgelopen jaren heel wat appartementen kunnen bouwen. Hoewel de nieuwe bouwcode deze tendens al fel heeft ingeperkt, willen we het verhaal nuanceren. Appartementen worden geregeld bijgebouwd, maar het huidige gemeentebestuur staat argwanend tegenover woningen zoals studio’s. Dit zouden volgens hen geen kwaliteitsvolle woningen zijn.

Deze visie op betaalbare woningen hindert de toegankelijkheid van onze gemeente, en houdt geen rekening met de noden van verschillende doelgroepen. Jongeren die voor het eerst op eigen benen willen staan, moeten onze gemeente noodgedwongen verlaten. Ook inwoners die moeten verhuizen wanneer ze een echtscheiding of een faillissement achter de rug hebben zouden baat hebben bij betaalbare woningen in een vertrouwde omgeving.

Nieuwe woonalternatieven zouden een antwoord kunnen bieden op dit probleem. Hiermee verwijzen we niet alleen naar studio’s, maar ook naar alternatieven zoals cohousing-projecten en kangoeroewonen. Zulke initiatieven maken wonen betaalbaarder door gedeelde kosten, bevorderen sociale cohesie en verminderen eenzaamheid door het creëren van hechte gemeenschappen. Daarnaast dragen ze bij aan duurzaamheid door het delen van faciliteiten en energie. Kangoeroewonen biedt ook de mogelijkheid voor generaties om elkaar te ondersteunen, wat zorg makkelijker maakt. Deze woonvormen zijn flexibeler en passen zich aan de behoeften van verschillende groepen aan, terwijl ze bijdragen aan een duurzamere en inclusievere samenleving.


Groen voor iedereen  

Niet iedereen heeft de middelen om een huis met een tuin te kopen. Dat wil niet zeggen dat deze mensen geen recht hebben op een stukje natuur. Daarom willen we ervoor zorgen dat er ook in de buurt van appartementen steeds groene ruimte voorzien wordt – om gezellig op een bankje te kunnen zitten, of voor kinderen om te kunnen spelen.

Om te verzekeren dat iedereen, ongeacht hun woonvorm, toegang heeft tot groen, willen we een duidelijker beleid omtrent ontharding. Er zijn heel wat parkings in onze gemeente die waterdoorlatend gemaakt zouden kunnen worden. Ook speelplaatsen zouden we bovendien graag ontharden om een fijnere leefwereld voor jongeren te bieden.


Toegankelijke woningen voor ouderen

Ook specifiek voor ouderen hebben we een duidelijke visie wat betreft betaalbaar en toegankelijk wonen. Heel wat oudere inwoners wonen momenteel in woningen die inmiddels te groot zijn, ver van alle nodige voorzieningen. Door enkele aangepaste wooneenheden, dicht bij het centrum, kan ook deze doelgroep aangenaam blijven wonen in Zandhoven - met het behoud voldoende ruimte en privacy. Dit kan bovendien aangevuld worden met een verhuispremie voor zij die hiervoor kiezen. Ook tegenover een dienstencentrum in deze buurt staan wij vanuit Groen gunstig.


Doelstelling sociale woningen  

Vier op tien Vlaamse gemeentes halen de minimale verplichte doelstelling voor sociale woningen niet. Ook Zandhoven heeft hier nog veel groeipotentieel – en dat terwijl de verplichte maatstaf, opgelegd in 2009, al eens werd verlaat van 2020 naar 2025. Zandhoven moet vanuit de Vlaamse overheid 114 sociale huurwoningen hebben. In 2022 telden we er slechts 84. Sindsdien zijn er geen verdere stappen meer ondernomen. 

De kans dat we deze doelstelling nog behalen tegen 2025 is uiteraard klein door een gebrek aan initiatief in het verleden. Dit zou ons echter niet mogen demotiveren om deze doelstelling niet na te streven – al is het behalen van de doelstelling pas mogelijk na de deadline. We willen tot slot benadrukken dat deze sociale woningen zich op bereikbare plekken zouden moeten bevinden, met goede verbindingen met het openbaar vervoer.

We willen graag ons steentje bijdragen in deze kwestie. Wij zijn er immers van overtuigd dat onze gemeente genoeg draagkracht heeft om onze verantwoordelijkheid te nemen.


Mobiliteit

Aangenaam wonen betekent ook aangenaam verplaatsen. In ons programma hebben we daarom oog voor mobiliteit.

De voorbije jaren hebben we al heel wat vooruitgang geboekt wat fietspaden betreft. We zouden toch nog willen pleiten voor betere fietspaden in alle deelgemeentes. Alleen zo kunnen we niet enkel kinderen en jongeren, maar fietsers van alle leeftijden een veilige omgeving bieden.

We zouden bovendien kunnen pleiten voor nieuwe maatregelen, maar voor ons is het momenteel belangrijker om ervoor te zorgen dat de bestaande regelgeving nageleefd en gecontroleerd wordt. Zone 30 in de buurt van elke school is immers enkel effectief en veilig wanneer het opgevolgd wordt. Goede handhaving ontbreekt momenteel nog, wat de omgeving minder veilig maakt dat ze zou kunnen zijn.   

Tot slot willen we graag pleiten voor beter openbaar vervoer in Zandhoven. De finale beslissing hiervan ligt bij De Lijn zelf, maar dat wil niet zeggen dat we niet ons best kunnen doen om druk uit te oefenen. Onze jongeren en inwoners zonder rijbewijs zijn momenteel te beperkt door een gebrek aan goede verbindingen op regelmatige tijdstippen.